Stolačka tarča 2016


 

Javna ustanova Radimlja Stolac i Općina Stolac 13. i 14. svibnja organiziraju drugi srednjovjekovni sajam ''Stolačka tarča'' na starom Vidoškom gradu iznad Stoca. Ovo je prva manifestacija takvoga tipa u Bosni i Hercegovini, koja je prošle godine privukla veliki broj domaćih i stranih posjetitelja u Stolac. Studenti, lokalno stanovništvo i veliki broj gostiju iz Francuske i Mađarske imali su priliku na jedan dan vratiti se u sredni vijek i svatko pronaći nešto za sebe.

Za svibanjsku manifestaciju najavljen je bogat dvodnevni program, čiji sadržaji privlače i mlađu i nešto zreliju publiku. Ove godine, već poznatim srednjovjekovnim udrugama  poput ''Kliških Uskoka'', ''Vitezovi vranskih'', ''Red vitezova Ružice grada'' „Šibenske gradske straže“  i Aureus Unicornisu, pridružuju se nove i zanimljive profesionalne udruge. Stolačka tvrđava je zanimljiva kulisa za uprizorenje kazališnih predstava,  te zbog toga na dan otvaranja predstavit će se ''Viteško društvo Makovi lakrdijaši'' s noćnim show programom. Iz JU Radimlja najavljuju i nastup ''Koprivničke povijesne postrojbe mušketira i haramija'', zatim  zagrebački ''Reda srebrenog zmaja'' te ''Beli volk'' iz Celja, te prve domaće srednjovjekovne postrojbe ''Vitezovi hercega Stjepana Kosače'' iz Stoca.

Svi oni bave se promicanjem viteštva, srednjovjekovnom oživljenom poviješću i kulturom, očuvanjem starih običaja i vjerovanja. Upravo to je i cilj ''Stolačke tarče'', oživljavanje prekrasne stolačke tvrđave koja je jedna od 30 nacionalnih spomenika na području Stoca.

Vitezovi herceg Stjepana u Klisu

Uprizorenje slavnog uskočkog boja pod Klisem iz 1532. godine i ove godine se ostvarilo po peti put. Ova nadaleko poznata manifestacija je trajala dva dan i na njoj je sudjelovalo preko 200 kostimiranih vitezova.

Opširnije...

Uskočki boj za Klis

 

  

Slavna kliška tvrđava, jedna od povijesno najvažnijih i arhitektonski najljepših fortifikacijskih zdanja u Hrvatskoj i cijeloj istočnoj Europi, 24. - 25.07.  2015. ponovno će se vratiti u duh oživljene povijesti viteškim turnirima u mačevanju i streličarstvu.

Opširnije...

Stolačka tarča

2. svibnja 2015. godine u Starom gradu Vidoškom poviše Stoca, održan je prvi srednjovjekovni sajam Stolačka tarča koji su organizirali Općina Stolac i Javna ustanova Radimlja.

Opširnije...

Najavni spot Stolačke tarče

Pripreme za Stolačku tarču idu svojim tokom. Zahvaljujući ekipi iz Plus studija iz Stoca i Vitezovima hercega Stjepana Kosače snimljen je veoma kvalitetan i dobar spot.

Opširnije...

Program Stolačke tarče

Stolačka tarča, prvi srednjovjekovni sajam u Bosni i Hercegovini, koji će se održati 02. svibnja (subota) u starom gradu Vidoškom iznad Stoca pobuđuje veliko zanimanje svih zaljubljenika u povijest i tradiciju ovoga kraja.

Opširnije...