(Mostar,22.10.2020) Danas je održana konferencija za novinare na kojoj je i javnosti zvanično predstavljen projekt "Ćiro - put svjetske baštine", partnera Redah, grada Čapljine, općina Stolac i Ravno te Kula turista.

Projekt „ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE“ promovira kulturalni turizam i turizam na otvorenom duž stare željezničke pruge koja povezuje Ravno, Čapljinu i Mostar. Cilj projekta je izvršiti utjecaj na povećanje broja posjetitelja i poboljšanje lokalnog gospodarstva, kreiranjem i uvezivanjem sadržaja i ponude duž biciklističke staze Ćiro. Projekt nastoji proširiti turističku ponudu Hercegovine, dijela zemlje bogatog kulturnog, historijskog i vjerskog nasljeđa, s autentičnim pričama i činjenicama. 

Krajnji korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća, poduzetnice i poduzetnici, uključujući turoperatore, turističke agencije, lokalne restorane,  hotele,  motele,  sportske klubove i udruženja. U projekt „Ćiro - staza svjetske baštine”, koji provodi Asocijacija za gospodarski razvitak REDAH uključeni su Grad Čapljina, općine Stolac i Ravno te turistička agencija Kula Turist d.o.o..

Projektom su planirane sljedeće aktivnosti:

-Mapiranje ključnih aktera i izrada studije izvodljivosti za Ćiro – Stazu svjetske baštine 

-Razvoj marketinške strategije, izrada promotivnih materijala, web stranice, organiziranje promotivne biciklističke rute, promocija lokacije na Mostarskom sajmu. 

-Izrada sadržaja virtualne realnosti (VR) i promotivnih video radova o zaštićenom području te nabavka VR opreme

-Mapiranje nove biciklističke rute od Čapljine do Hutova suvremenim metodama (GPS i QR code)

-Sigurnosna unapređenja, uspostava signalizacije, restauracija i unapređenje staze svjetske baštine i nasljeđa, 

-Uspostava info-stop mjesta s informativnim tablama u cilju predstavljanja i promocije turističkih kapaciteta ovog područja te prodaje usluga i proizvoda,

-Prikupljanje i stvaranje narativne dokumentacije na temu „Ćiro - Staza svjetske baštine“, 

-Organiziranje obuka za turističke vodiče i radionica za lokalne ponuđače usluga s ciljem razvoja novih proizvoda i uključivanja u lanac vrijednosti.

Pandemija virusa COVID 19 posebno je pogodila turistički sektor tijekom 2020. godine. Obzirom na trenutnu situaciju i pandemiju Covid 19 virusa, moguće je kako ćemo neke od planiranih aktivnosti preoblikovati i prilagoditi, a što će ovisiti o pandemiji i mjerama koje budu donosile nadležne službe u BiH, ali i u Europi.

U sadašnjoj situaciji partneri na projektu će u suradnji sa GiZ-om raditi kako bi postigli planirane rezultate:

 Razviti novi lanac vrijednosti - „ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE“ – u kulturalnom turizmu na lokacijama sa UNESCO zaštićenom materijalnom i nematerijalnom baštinom u BiH; 

 Razviti  i promovirati nove usluge i  turističke proizvode;  

 Povećati broj posjetitelja i povećati potražnju u turizmu (broj noćenja i dolazaka)

 Povećati prihoda od prodaje usluga  u turističkom sektoru u Hercegovini;  

 Zadržati postojeća radna mjesta, te novo zapošljavanje u sektoru turizmu.

Ukupna vrijednost projekta je 377,395.00 EUR financiranog od EU kroz projekt EU4Business kojeg provodi GIZ u iznosu 301,820.00 EUR, a partneri projekta sufinanciraju ga s 75.575,00 EUR.  Projekt traje do 30.10.2021. godine .

Projekt EU4Busines s ciljem jačanja ekonomije BiH,  podstiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga financiraju Europska unija (15 milijuna eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milijuna eura). Projekt zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od travnja 2018. godine do ožujka 2022. godine.

Više informacija o samom projektu „ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE“ možete naći na web stranici REDAH-a www.redah.ba , a za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.

Kontakt REDAH: tel: 063 295 766; e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.