U tijeku su pripreme za prvi srednjovjekovni sajam u Bosni i Hercegovini, Stolačka tarča, koji se već 4. godinu zaredom održava na starom gradu Vidoški u Stocu. Dosadašnjih godina Stolačka tarča privukla je veliki broj domaćih i inozemnih gostiju. Očekivanja su domaćina da će ove godine ta brojka biti i veća. Posebna zainteresiranost ove godine vlada za nastupe mađarske i slovačke skupine koji će izvesti svoje nastupe. Početak programa rezerviran je za mađarski ansambl Holloenek hungarica u 17:00 h u petak, 18.5. Posjetitelji će moći upoznati sve viteške skupine kroz njihove nastupe, a posebno će se predstaviti slovačka povijesna postrojba Ursus.

Opširnije

Javna ustanova Radimlja Stolac i Općina Stolac 19. i 20.05. organiziraju treći srednjovjekovni sajam ”Stolačka tarča” na starom Vidoškom gradu iznad Stoca. Ovo je prva manifestacija takvoga tipa u Bosni i Hercegovini, koja je prošlih godina privukla veliki broj domaćih i stranih posjetitelja u Stolac. Za ovogodišnju Tarču najavljen je bogat dvodnevni program, čiji sadržaji privlače i mlađu i nešto zreliju publiku. Svečanim mimohodom viteških skupina, koji polazi iz centra grada, u petak, 19. 5. u 16:00 sati označit će se početak manifestacije.

Opširnije

Projekt pod nazivom „From local identities to European identity“ , koji se provodio u Stocu, uspješno je završen ovaj vikend. Nositelj projekta je bila općina Stolac. U projektu su sudjelovale općina Stolac i Čapljina iz BiH, Rakovica iz RH, Bač iz Srbije, Piran iz Slovenije, Aquileia, Recanati i grad Tarcento iz Italije. U subotu je održana radionica o važnosti nematrijalne kulturne baštine. Nematerijalna kulturna baština može biti vrlo važan pokretač razvoja lokalne zajednice kroz turizam Osim radionice , za najmlađe sudionike je pripremljeno natjecanje u sportskoj dvorani u tradicionalnim sportovima.

Opširnije

Od 28. travnja do 1. svibnja u Stocu i Čapljini boravi 180 predstavnika lokalnih zajednica iz Italije, Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH. Cilj je da se kroz druženje i raznovrstan program, seminare, radionice, prezentira bogata kulturna baština općine Stolac i općine Čapljina. Sve ovo odvija se u sklopu europskog projekta „From local identities to European identity“ - „Od lokalnih identiteta do europskog identiteta“. Ovime Općine Stolac kao član Mrežu malih europskih kulturnih gradova pod nazivom „I Care for…Europe“ aktivno sudjeluje u povezivanju i suradnji s drugim malim gradovima i zajednicama sličnih karakteristika u Europi.

Opširnije

Za stolačko se područje već godinama govori kako je to “muzej na otvorenom”. Povod takvim ocjena su brojni kulturno-povijesni lokaliteti koji su pod zaštitom države, a još uvijek ne prestaju pozitivne reakcije na odluku da će stolačke nekropole stećaka biti uvrštene na UNESCO-ovu listu zaštićenih kulturnih dobara. Stari grad Vidoški i stolačka tvrđava, nekropole stećaka Radimlja i Boljuni, stari grad Daorson, spilja Badanj…, samo su neki od tih kulturno-povijesnih lokaliteta koji iz godine u godinu privlače sve veći broj domaćih i stranih turista. Uz sve njih stolačka su povijest i kulturno-povijesni spomenici oduvijek kao mamac za veći broj umjetnika koji na stolačkom području rado priređuju likovne kolonije ili pak pjesničke večeri i druženja.

Opširnije