Austro-Ugarska Monarhija započela je svoju vlast nad Bosnom i Hercegovinom zaposjedanjem zemlje 1878. Time se dolaskom događaju brojne aktivnosti a kao rezultat se javljaju novi spomenici i lokaliteti. Ono bitno iz toga razdoblja za Stolac je vodovod koji je još danas u funkciji te ljetno kupalište u Stocu -  „Kupaje“ - kompleks smješten u samoj jezgri grada Stoca i sastoji se iz bazenskog dijela i pratećih objekata, prvobitno zamišljeno kao kupalište austrijskih oficira.

Opširnije...

Stambeni kompleks Begovine u Stocu je sagrađen na sjeveroistočnom kraju grada. Vlasnici su bili pripadnici kapetanske obitelji Rizvanbegović čiji su članovi upravljali stolačkom kapetanijom do kraja 19.st. Građen je kao gospodarski kompleks, sa konacima i velikim baščama, potpuno izdvojen iz strukture grada u zasebnu cjelinu koja nema nikakve uobičajene funkcionalne. U urbanističkoj koncepciji Begovine uočava se poštivanje prirodnog terena, potrebi za intimom svake obitelji, uvažavanje susjednih kuća kao i želja za formiranjem privatnog područja.

Opširnije...

Srednjovjekovni grad Vidoški je utemeljen u 5. i 6. stoljeću, u vrijeme bizantskog cara Konstantina. Konstantin je u Stocu izgradio tvrđavu koja je štitila njegove trgovačke karavane koji su išli sa zapada prema istoku, nekadašnjem Bizantu, današnjem Istanbulu. Nakon cara Konstantina, grad je bio zapušten, sve do dolaska Slavena u 8. i 9. stoljeću, a u 14. i 15. doživio je svoj srednjovjekovni procvat, za vrijeme Hercega Stjepana Kosače.

Opširnije...

Ako ste u gornjem dijelu grada vjerojatno ste ostali očarani mlinicama i mostovima. Nekada je svaka manja rijeka imala desetine mlinica na svojim obalama. Osim mlinica, bile su tu i stupe, primitivni uređeji za valjanje i stupanje sukna. Poseban zanat, ali uvijek uz mlinice. Kažu da danas ne radi nijedna stupa, a za mlinicu i nije sigurno, možda koja i samelje nešto. Mlinice i stupe na Bregavi se grade još od 15. stoljeća.

Opširnije...

Crkva na predjelu Vidoštaku je predromanička crkva kod sela Poprata. Sadrži kameni reljef Gospe s Isusom. Reljef datira iz 11. stoljeća i jedan je od najvažnijih do danas primjera ranosrednjovjekovne umjetnosti na tlu BiH. 

Opširnije...
Stranica 1 od 2