Grob Moshe Danona

Grob sarajevskog rabina Moshe Danona, cijenjenog člana židovske zajednice, nije samo nacionalni spomenik BiH, već zauzima i značajno mjesto u duhovnoj i materijalnoj kulturi židovskog naroda. Grob se nalazi na putu Mostar – Stolac u mjestu Krajšina na ulazu u Stolac. Rabin Mosha Danon pošao je 1830. pješice na put u Palestinu kako bi ispunio zavjet, ali ga je smrt na tom putu zatekla kod Stoca. Pokopan je na mjestu na kojem je umro, a kameni spomenik nad njegovim grobom simbolizira ploče na kojima je bilo zapisano deset Božjih zapovijedi.

Putu Moshe Danona u Svetu Zemlju prethodili su legendarni događaji  iz 1819. godine kada je travnički Židov Moshe Haviljo prešao na islam i počeo poticati muslimane protiv svojih dojučerašnjih sunarodnjaka. Nakon što je pronađen mrtav, optuženi su i zatvoreni su svi ugledniji članovi židovske zajednice u Sarajevu. Kada se gradom pronio glas da će zatvorenici biti ubijeni, naoružane Sarajlije – muslimani opkolili su palaču Ruždi-paše i oslobodili zarobljene Židove. Rabin Danon se zavjetovao da će, ako se izbavi iz zatvora, otići u Palestinu, a ako na putu umre da ga sahrane na tom mjestu.

Danas se u Krajšini nalazi židovsko groblje sa samo tri spomenika, koji se nalaze u lijepo uređenom i ograđenom prostoru. Na samom ulazu postavljena je tabla sa natpisom:

GROB PRAVEDNIKA RAV. MOŠE DANONA 
HODOČASNO MJESTO JEVREJA BOSNE I HERCEGOVINE

U samom prostoru groblja, prilaz spomeniku rabina Moshe Danona urađen je u obliku Menore, a na spomeniku uklesan je na hebrejskom jeziku, slijedeći tekst, čiji je originalni prijevod:

OVAJ KAMEN KOJI JE OVDE PODIGNUT
NEKA BUDE KAO ZNAK I SPOMENIK
UKOPA JEDNE SVETE OSOBE
ČIJA SU DJELA ČUDESNA
O NJEMU SE MOŽE KAZATI 
DA JE BIO POBOŽAN I SVET
RABIN MOŠE DANON
BIO JE NAŠ UĆITELJ I RABIN
NJEGOVA DOBRA DJELA
NEKA NAM POMOGNU. AMEN.
ODIJELIO SE OD OVOGA SVIJETA
DANA 20.SIVANA 5590 /1830g/

Na drugom  spomeniku koji se nalazi u ovom prostoru piše:

ALBERT SILBERSTEIN
GESTORBEN IN MAI 1889

Dok se na trećem spomeniku ne razaznaje natpis, jer je sam spomenik dosta oštećen.

U okviru samog prostora ovog židovskog groblja i hodočasnog mjesta, na pristojnoj udaljenosti od grobova,  nalazi se i HAVRA, kuća za molitvu,  prostor žaljenja, prostor gde hodočasnici oplakuju smrt rabina Moshe Danona. U sobi se nalaze klupe za sedenje i mala niša, havra je obnovljena 2004 godine.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila je 2003. god. grob Moshe Danona sa okolnim prostorom i havrom na Krajšini nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

 
 
KONTAKT
Adresa:
Radimlja bb,
88360 Stolac
Bosna i Hercegovina

tel: +387/ 036/819-043
mail: info@radimlja.ba
Korisni linkovi:
Općina Stolac
JU Radimlja
|
Sva prava pridržana 2022.
|
Powered by ITO
arrow-up