JU Radimlja na studijskom putovanju u Tuzli u sklopu projekta RAST

Dana 16. i 17. svibnja 2024. godine, djelatnici JU Radimlja sudjelovali su na studijskom putovanju u Tuzli, organiziranom u okviru projekta “Promocija inkluzivnog razvoja ruralnih područja kroz sistemsku tranziciju u BiH – RAST”.

Ovo putovanje bilo je prilika za predstavnike različitih lokalnih zajednica da se povežu, razmijene iskustva i steknu nova znanja.

Studijska posjeta, koju je organizirao Švicarski Caritas u suradnji s udruženjem za poduzetništvo i posao LinK Mostar, obuhvatila je predstavnike iz općina i gradova Mostar, Konjic, Trebinje, Ljubinje, Stolac, Prozor-Rama i Jablanica.

Cilj ovog putovanja bio je uspostavljanje i jačanje suradnje između lokalnih zajednica, obrazovnih institucija i privrednih subjekata iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine s istim u Tuzli. Poseban fokus bio je na razmjeni iskustava u vezi s obukom i stručnim obrazovanjem, uz sudjelovanje predstavnika općina i gospodarstvenika. Ovaj aspekt studijske posjete posebno je važan za iniciranje novih aktivnosti i poboljšanje ekonomskog razvoja u regiji.

Kroz razne radionice i predavanja, sudionici su imali priliku proširiti svoja znanja i uvid u realizaciju projekata koji su proizašli iz uspješne suradnje lokalnih institucija vlasti, nevladinog sektora i obrazovnih ustanova. Posebna pažnja bila je posvećena praktičnim iskustvima i primjerima dobre prakse koje su mogli prenijeti i primijeniti u svojim sredinama.

Predavanja su održali Sanja Kahvedžić i Fuad Imamović iz Caritas Švicarska, Džemila Agić iz CEE-a, Elmir Tukić iz Ministarstva obrazovanja i znanosti Tuzlanske županije, te Jasmina Omerdić iz Elektrotehničke škole Tuzla.

Tematike predavanja su obuhvaćale predstavljanje najvažnijih projekata povezanih s klimatskim promjenama i okolišem, program sufinanciranja mjera energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije, suradnju u oblasti upravljanja otpadom, edukaciju profesora na teme energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, te istraživanje i analizu tržišta za nova zanimanja.

Nakon svega organiziran je posjet tvrtki Memprom, koja je poznata po realizaciji mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, te posjet Elektrotehničkoj školi i obilazak kabineta.

Osim formalnog dijela, putovanje je omogućilo sudionicima i neformalne susrete i umrežavanje, što može biti ključno za buduće suradnje i slične aktivnosti.

Studijsko putovanje u Tuzlu pokazalo se kao vrijedna prilika za sve sudionike da unaprijede svoja znanja i doprinesu daljnjem razvoju svojih zajednica. Takve inicijative od ključne su važnosti za promicanje inkluzivnog razvoja i stvaranje održivih ekonomskih i obrazovnih sustava u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine.

KONTAKT
Adresa:
Radimlja bb,
88360 Stolac
Bosna i Hercegovina

tel: +387/ 036/819-043
mail: info@radimlja.ba
Korisni linkovi:
Općina Stolac
JU Radimlja
|
Sva prava pridržana 2022.
|
Powered by ITO
arrow-up