Svjetski dan turizma i predstavljanje aplikacije iz PRONACUL projekta

U Stocu je 27.09.2022, povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma, održana konferencija „Upoznaj Stolac – doživi muzej pod vedrim nebom“. Događaj je održan s ciljem predstavljanja bogatog kulturnog nasljeđa i turističkog potencijala Grada Stoca i regije, s posebnim naglaskom na kulturnu baštinu i stećke - kulturno blago iz srednjeg vijeka, koje je pod zaštitom UNESCO-a, ali i ostale kulturne znamenitosti.

Svjesni sve zahtjevnijih potreba i interesa turista, partnerske organizacije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Grčke i Italije su se udružile s ciljem promocije i valorizacije kulturnog nasljeđa. Tako je nastao PRONACUL projekt. Riječ je o međunarodnom projektu koji radi na promociji i unapređenju upravljanja kulturnom baštinom koja je pod zaštitom UNESCO-a, u svrhu razvoja održivog turizma i transnacionalne strategije za
zajedničku promociju cjelokupnog Jadranskog područja kao turističke destinacije. Nositelj projekta je Regionalna razvojna agencija Zasavje, Slovenia, a Udruženje za poduzetništvo i posao LINK iz Mostara, kao jedan od partnera se u svojim aktivnostima fokusirao na unapređenje i promociju dva lokaliteta kulturne baštine u Hercegovini – UNESCO zaštićene nekropole stećaka - Radimlja Stolac i Dugo Polje Jablanica, gdje su u prethodnom periodu provedene aktivnosti jačanja kapaciteta, umrežavanja, opremanja lokaliteta i unapređenja sadržaja na nekropoli, te promocije turističke ponude.

Konferencija „Upoznaj Stolac – Doživi muzej pod vedrim nebom“ je započela posjetom nekropoli stećaka Radimlja, u kojoj je postavljena multifunkcionalna pametna ploča, koja će služiti za pristup različitim digitalnim alatima, međunarodnim platformama te generalno za edukativne događaje, prezentaciju i promociju turističkog potencijala. Ovom prilikom je službeno predstavljena i aplikacija „Upoznajte Stolac“.

Na nekropoli je prethodno unaprijeđen cjelokupan sadržaj za posjetitelje. Nekropola Radimlja je pored pametne ploče, uređena dodatnim mobilijarom (novim klupama, stolovima, kantama za smeće), opremom za video nadzor, opremom za dječji park.

„Unaprijedili smo ambijent kako bi se turisti osjećali ugodnije te smo osigurali da putem različitih alata dobiju informacije o cjelokupnoj kulturnoj baštini Grada Stoca.“, naglasila je gđa. Alisa Gekić, direktorica Udruženja LiNK.

„Pored materijalne baštine, tj. trideset nacionalnih spomenika s dvije nekropole pod zaštitom UNESCOa, konačno možemo reći da gostima možemo ponuditi i kvalitetne popratne sadržaje – odličan smještaj, vrhunsku hranu, dobar osjećaj i dobre događaje“, kazala je gđa. Maja Lopin, direktorica JU Radimlja.

Događaj je organiziran u okviru projekta PRONACUL koji se provodi u sklopu ADRION Programa. Projekt financira Europska unija, a traje do 31.03.2023. godine.

KONTAKT
Adresa:
Radimlja bb,
88360 Stolac
Bosna i Hercegovina

tel: +387/ 036/819-043
mail: info@radimlja.ba
Korisni linkovi:
Općina Stolac
JU Radimlja
|
Sva prava pridržana 2022.
|
Powered by ITO
arrow-up