Započela treća faza arheološkog istraživanja pećine Badanj kod Stoca

Nakon ishođenja pozitivnih rješenja Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Zavoda za zaštitu spomenika 25.3.2023. započela je treća sezona arheoloških istraživanja paleolitičkog nalazišta Badanj kod Stoca koja će trajati 23 dana.

Istraživanja se provode u okviru projekta Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (izv. prof. dr. sc. Nikola Vukosavljević) i Sveučilišta u Zaragozi (dr. sc. Aitor Ruiz-Redondo) uz suradnju s JU Radimlja. U istraživanju sudjeluju studenti Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Zaragozi i Sveučilišta u Southamptonu.

Zahvaljujući prethodnim dvjema terenskim sezonama i naknadnim laboratorijskim analizama pomaknuta je starost najranijeg prisustva čovjeka na ovome nalazištu na 18000 godina prije sadašnjosti, priopćeno je za portal Stolac.city.

Dva su glavna cilja ovogodišnjih istraživanja. Prvi cilj je istražiti slojeve koji su stariji od 18000 godina i utvrditi na koji način su paleolitički lovci skupljači koristili Badanj tijekom posljednjeg glacijalnog maksimuma koji predstavlja najhladnije razdoblje tijekom posljednjeg glacijala, odnosno ledenog doba.

Uobičajeni repertoar kamenih oruđa i životinjskih kostiju koje predstavljaju ostatke onoga što su jeli badanjski lovci skupljači (najčešći su ostaci jelena i kozoroga), otkriven u ranije istraženim slojevima prisutan je i u najdubljim slojevima koji se istražuju ove godine.

Drugi cilj ovogodišnje kampanje je prikupljanje uzoraka za radiokarbonsko datiranje (C14) iz najmlađih slojeva čime bi se dobio precizan vremenski raspon tijekom kojeg su ljudi boravili na Badnju.

Uz uobičajeno arheološko dokumentiranje i ove godine se primjenjuje lidarsko skeniranje slojeva (započeto 2022.) primjenom novih i poboljšanih softvera kako bi se dobila što detaljnija slika istražene površine.

KONTAKT
Adresa:
Radimlja bb,
88360 Stolac
Bosna i Hercegovina

tel: +387/ 036/819-043
mail: info@radimlja.ba
Korisni linkovi:
Općina Stolac
JU Radimlja
|
Sva prava pridržana 2022.
|
Powered by ITO
arrow-up