Stolačka tarča

Tarča, targa ili taboloccium anglum naziv je za jednu vrstu štita, obično kvadratnoga ili pravokutnoga oblika, koji se javlja u Europi već od XIII. stoljeća. Njime se koriste kopljanici u jurišu, a poslije se, u ponešto izmijenjenu obliku, njime služe na turnirima. Ovi štitovi, vrlo često u kombinaciji s mačem, jedan su od najčešćih motiva ornamentike stećaka s područja Hercegovine, pa se tako nalaze i na više stećaka stolačkih nekropola. Upravo višegodišnje iscrpno proučavanje povijesnih znamenitosti Stoca, kao i mukotrpan rad na promociji Stoca kao turističkog odredišta doveli su do ideje o srednjovjekovnom sajmu. Ova su nastojanja na poseban način institucionalizirana i intenzivirana u zadnjih nekoliko godina kroz djelatnosti JU “Radimlja”, koja je začetnik projekta. Njihov je cilj bio revitalizacija Vidoške tvrđave i prikaz oživljene povijesti, što je u konačnici rezultiralo približavanjem povijesnih događaja svima i jednim novim, intimnijim i konkretnijim doživljajem istih. Bez sumnje, to je nova dimenzija i u turističkoj ponudi općine.

Projekt je zamišljen kao živi prikaz većine bitnih sastavnica jednog srednjovjekovnog dana u životu viteške tvrđave. Tako posjetitelji imaju priliku kušati srednjovjekovnu hranu i piće, pogledati srednjovjekovno posuđe, oruđe i oružje, okušati se u disciplinama mačevanja i streličarstva na način na koji se to radilo u navedenom razdoblju. Može pogledati plesove, prikaze borbi, te poslušati predavanja o srednjovjekovnim spravama za mučenje i bolnici toga doba. Središnji događaj je prikaz osvajanja Vidoškoga grada. Živopisna i uvjerljiva borba, plod entuzijazma i ljubavi sudionika, pokaziva nam kako uz prave motive, mnogo zalaganja i dobre suradnike (vitezove) slabiji može pobijediti jačega. Simbolika je to koja pruža nadu da će Stolac, s obzirom na sve ono što doista ima za ponuditi na području turizma, jednom zauzeti pripadajuće mu mjesto na karti turističkih destinacija. Ovaj sajam svakako je korak bliže tome cilju.

Vidoška tvrđava, odjevena u srednjovjekovno ruho, tih dana zasja posebnim sjajem. Svi oni koji sudjeluju u realizaciji projekta, ožive nju i njezine priče, a svi koji posjete sajam, Stočani, turisti, turistički djelatnici, studenti, gosti, mediji, postanu dijelom tih priča, dijelom života tvrđe. Nadamo se kako će ovakav moderan pristup turističkoj djelatnosti oživjeti i brojne druge znamenitosti grada muzeja.

KONTAKT
Adresa:
Radimlja bb,
88360 Stolac
Bosna i Hercegovina

tel: +387/ 036/819-043
mail: info@radimlja.ba
Korisni linkovi:
Općina Stolac
JU Radimlja
|
Sva prava pridržana 2022.
|
Powered by ITO
arrow-up